Joku saattaa ihmetellä, miksi lomailemme niin usein Etelä-Ranskassa. Eikö kannattaisi vaihtaa välillä kohdetta, kun maailmassa on lukematon määrä kiinnostavia paikkoja? Tottahan toki niin on ja toki me matkustamme muillakin seuduilla, mutta Provencen alue ja erityisesti Nizzan seutu ovat mieluisia ja haluamme palata sinne ajoittain. Tavoitteenamme ei ole bongata mahdollisimman monta maata ja kohdetta elämän aikana. Käymme siellä, missä viihdymme.

Nizza, ranta, vesi              pieni patsas, huilunsoittaja

Jokaisella käyntikerralla olemme löytäneet uutta nähtävää ja koettavaa, sillä alueen historia on vaiheikas. Provence on kuulunut Ranskalle historiallisesti ajatellen vasta hyvin lyhyen ajan. Siitä tuli osa Ranskaa 1400-luvun lopulla, Nizza siirtyi ranskalaisten hallintaan vasta 1800-luvun lopulla.

Seudulla on vaikutteita antiikin ajan kreikkalaisista kauppiaista, jotka toivat alueelle kulttuurin ja maanviljelyn – oliivi- ja viikunapuut sekä viiniköynnöksen. Roomalaiset ilmestyivät seudulle myöhemmin ja heidän perujaan on hallintojärjestelmä, lait ja viljelymenetelmät. Aika ajoin alueelle tekivät hyökkäyksiä ja ryöstöretkiä niin idän barbaarit kuin Pohjois-Afrikan saraseenit. Näiden hyökkäysten vuoksi vuorille rakennettiin turvaksi linnoituksia ja kyliä – villages perchés. Rooman valtakunnan luhistumisen myötä frankit valloittivat Provencen, mutta italialaisuus elää seudulla vahvasti edelleen.

Gourdon, villages perches, Grasse

 

Monivaiheisen historiansa vuoksi mm. Nizzan kaupungin nimi vaihtelee eri kielissä. Kreikkalaiset pitivät kaupunkia siirtokuntanaan ja antoivat sille nimen Νίκαια (Nikaia), joka on peräisin voittoa tarkoittavasta sanasta nike. Roomalaiset nimesivät kaupungin Nizzaksi ja ranskalaiset ottivat käyttöön nimen Nice. Suomalaisten keskuudessa Nizza lienee yleisempi nimitys kuin Nice.

Gare de Nice Ville, train, juna              raitiovaunu, tram du nice

Pidämme matkoillamme Nizzaa tukikohtana sekä sen itsensä että sijaintinsa vuoksi. Nizzasta on erittäin helppo matkata ympäröiviin kaupunkeihin ja kyliin. Olen aiemminkin hehkuttanut näissä tarinoissani sitä, kuinka helppoa Ranskan Rivieralla on matkustaa julkisilla. Rannikon junayhteydet ovat sujuvat ja vuorille pääsee busseilla. Nizzan oma sisäinen liikenne on kätevä, bussit ja raitiovaunulinjat kattavat koko kaupungin. Me kuljemme Nizzassa jalkaisin, mutta lentokentältä ajelemme keskustaan kätevällä pikaraitiolinjalla nro 2.

 

Vieux Villen kujat ja torit

 

vanhakaupunki, ville vieux, aukio

Place Rossettin suihkukaivo pulppuaa säällä kuin säällä.

Majoitumme aina lähelle vanhaakaupunkia, koska maleksimme mieluusti sen kapeilla kujilla. Aluetta kutsutaan myös nimillä Vieille Ville, Vieux Ville ja Vieux Nice. Sen kaduilla kävellessä pääsee mielessään siirtymään ajassa taaksepäin, vilkkaat aukiot ja värikkäät talot ovat peräisin 1600–1700-luvuilta.

Place Rossettin aukiolla olemme lounastaneet usein La Claire Fontainen ravintolassa. Aukion toiselta laidalla on tunnettu Fenocchion jäätelöbaari, jossa saa aina jonottaa pitkän tovin vuoroaan. Jäätelö on ehkä kaupungin parasta, ei sitä koskaan ehdi edes kuvata.

Place Rossetti, La Claire Fontaine, Nizza              La Claire Fontaine, restaurant, Place Rossetti

 

vieux nice, vanhakaupunki, vieille ville             Vieuz ville, ikkunat, nizza

Cours Saleyan tori on vilkas. Siellä paikalliset myyvät kukkia, hedelmiä, mausteita, vihanneksia aivan kuten kaikilla maailman toreilla. Cours Saleyan tunnelma on erityisen eloisa. Se on hyvin perinteinen ranskalainen markkinatori, jossa innokkaasti tarjotaan maisteltavaksi paikallisia erikoisuuksia. Torilla myydään myös paljon käsityötuotteita, koruja ja taidetta.

kirpputori, antiikkimarkkinat, nizza             kirpputori, koruja, antiikkimarkkinat

Tori on avoinna joka päivä, mutta maanantait on varattu kirpputoreille ja antiikkimarkkinoille. Tällä kertaa mukaamme ei tarttunut mitään, vaikka pitkään huvitimme itseämme siellä kuljeskellen. Sherrysettiä kyllä ihastelin. Keltaista luomusta en edes Marilynin innoittamana sovittanut.

antiikkimarkkinat, nice, cours saleya            mekko, kirpputori, cours saleya

 

Fête du travail – vapun viettoa ranskalaiseen tapaan

 

roséviini, parveke, nizza

Vappu sattui kohdalle matkamme aikana. Ei haitannut, että silloin juuri satoi – tuli kotoinen olo. Sade oli miellyttävää ja lämmintä kesäsadetta, eikä satanut kaiken aikaa. Tiukimman sateen ajan pidimme fiestaa majapaikkamme parvekkeella. En osannut kaivata munkkia ja simaa, kun korvaavina herkkuina olivat roséviini, mansikat ja suklaa.

Vapun juhlinta Ranskassa poikkeaa meidän kevätriehasta. Ei näkynyt ilmapalloja, serpentiiniä eikä valkolakkeja, mutta työläisten juhla (Fête du travail) vappu Ranskassakin on. Istuimme Massenan aukion laidalla kahvilassa ja seurasimme äänekkäitä kulkueita. Vain murto-osa ranskalaisista työntekijöistä kuuluu ammattiliittoihin, mutta marssillehan aina voi lähteä riemulla mukaan. Hieman etäämpänä näkyi ja kuului vappuun kuulumaton pienehkö mielenosoitus Palestiinan tilanteesta.

vappumarssi, nizza              mielenosoitus, liput, palestiina

Näkyvimmin vappuun Ranskassa kuuluvat kielot. Niitä myytiin paitsi toreilla myös puistoissa ja kadunkulmissa. Kieloja annetaan läheisille ihmisille kevään merkiksi – ja onnen antajaksi. He, ketkä eivät voi ojentaa aitoa ja elävää kieloa, voivat lähettää kielokortin vapputervehdyksenä. Kieloperinne johtaa 1500-luvulle, jolloin kuningas Kaarle IX sai onnea tuovan kielokimpun. Tästä innostuneena hän alkoi jakaa kieloja hovinaisille aina toukokuun 1. päivänä.

kielo, muguet, vappu             kielo, muguet, vappu

Kaarle IX:llä ei liene kuitenkaan mitään vaikutusta sille, että kielo valittiin Suomen kansalliskukaksi vuonna 1967. Valinta tehtiin ihan kansanäänestyksellä Suomi-neidon 50-vuotispäivän kunniaksi. Muistanpa, että kielo oli kuvattuna kotimaisessa kymmenen pennin kolikossa. Sen tarina päättyi euron tuloon.

Kielon latinankielinen nimi on Convallaria majalis, jossa majalis tulee toukokuuta tarkoittavasta sanasta maius. Suomenkielinen nimi kielo tulee siitä, että sen lehdet ovat kielen muotoiset. Suomessa on tilastojen mukaan monta Kielo-nimistä lehmää!  Pidän nippelis nappelis -tiedoista, ne ovat hauskoja!

 

Gourdonin vuoristokylä – uusi tuttavuus

 

Ranskan Rivieralla on muutamia viehättäviä historiallisia hyökkääjien turvaksi rakennettuja vuoristokyliä – villages perchés. Nizzan matkoilla olemme usein käyneet Ezessä, joka on tunnetuin näistä huipuille rakennetuista muurien ympäröimistä pikkukylistä.

Tällä matkalla vierailimme meille aiemmin tuntemattomassa Gourdonin kylässä, joka on rakennettu yli tuhat vuotta sitten. Kylä nököttää vuoren huipulla yli 700 metrin korkeudessa kuin suuri linnunpesä.

 

Gourdon, panoraama, vuoristokylä

Panoraamanäkymät kylästä alas laaksoon olivat huimat!

Gourdonin kiviset talot on huolella kunnostettu ja entisöity. Kuljimme kapeilla tunnelmallisilla kujilla, joilla ei muita matkailijoita vielä paljon ollut. Sesongin alettua tilanne lienee erilainen. Matkustamme monesti sesongin ulkopuolella osin itsekkäistä syistä – vältämme suurten turistiryhmien ruuhkat. Toisaalta näin paikalliset matkailualan työntekijät saavat hieman tasaisemmin tuloja läpi vuoden. Ehkäpä samalla tasaamme ympäristöön kohdistuvia paineita?

Gourdon, panoraama, näkymä alas laaksoon              Gourdon, kylätie, vuoristokylä

Château de Gourdonin linnaan emme päässeet tutustumaan, se on avoinna vain ryhmille ja tilauksesta. Sen sijaan pikkuruinen kappeli oli liikuttavan kaunis.

Gourdon, kuja, maisema             Gourdon, kappeli, vuoristokylä

 

Gourdon, kivimuuri, muurinkello

Oivalsin täällä, mistä muurinkello on saattanut saada nimensä. Se ryöppysi sinisenä pilvenä alas pitkin kivimuureja.

 

Gourdonin kylässä on vain runsaat 400 asukasta, joista pääosa on käsityöläisiä. Heidän työpajoihinsa tutustuminen oli innostavaa. Mieluusti näissä kohteissa tuemme käsityön taitajia. Löysin itselleni kauniin rannekorun ja kotiparvekkeen seinälle eloisana kiipeilevän salamanterin. Taidokkaita käsitöitä kumpainenkin. Tuo isompi persoonallinen taideteos ei mahtunut laukkuihimme.

matkamuisto, käsityö, salamanteri              Gourdon, taide, patsas

 

Nippelitietona kerron, että upean ja palkitun Les Misérables -elokuvan pääkuvaukset aloitettiin 8. maaliskuuta 2012 juuri Gourdonissa! Oletko nähnyt musikaalin? Mahtavat maskeeraukset ja lavastukset!

Kiharainen tie ylös vuorelle oli haastava, mutta eipä näyttänyt pyöräilijöitä haittaavan. Paluumatkalla ällistelimme heidän päätä huimaavaa vauhtiaan alamäessä – kapealla tiellä, jossa ei ollut minkäänlaista piennarta. Ranskassa pyöräily on kaikenikäisten äärettömän suosittu harrastus. Tänä vuonna intoa lisää se, että Tour de France -kilpailu päättyy Nizzaan.

Tour de France, Nice              Tour de France, Nizza, Nice

 

vesiputous, Courmes, Grasse

Paluumatkalla Nizzaan pysähdyimme ihmettelemään Courmesin vesiputousta. Muutama sadepäivä oli virkistänyt sitä entisestään.

 

Sininen rannikko

 

Côte d’Azur, Ranskan Riviera, Ranskan etelärannikko tai Etelä-Provence – kutsuttiinpa aluetta millä nimellä hyvänsä sen kirkkaat värit ja ainutlaatuinen valo vetävät puoleensa. Kuvataiteilijat kautta aikain ovat halunneet siellä työskennellä. Ja kyllä seudun tunnelma, vire ja elämänmeno  minua kirjoittajanakin kieltämättä innostaa. Niin – se on se lumo! Tällä reissulla en kirjoittanut muuta kuin some-löpinää, mutta ehkäpä jo syksyllä pääsen käsiksi muuhunkin.

 

Côte d'Azur, sininen vesi, meri, ranta

Côte d’Azur  kääntyy suomen kielelle sujuvasti siniseksi rannikoksi. Se on monella tapaa osuva nimitys!

 

Côte d’Azurin vedet ovat nimensä mukaisia, azurin sinisiä. Väreissä on kirkasta sinistä, tummaa sinistä, safiiria, turkoosia ja vihreää. Tiedetään, tiedetään, vesi itsessään ei ole sinistä! Sehän on väritöntä ja läpinäkyvää, mutta merivesi toimii valosuodattimena, joka imee itseensä auringon säteet. Tieteen kuvalehti kertoo, että säteet sisältävät laajan värivalikoiman punaista, oranssia, keltaista, vihreää, sinistä ja violettia. Vain sininen väri jatkaa matkaa jopa kilometrin syvyyteen ennen veteen imeytymistään. Kirkasvetisissä vesistöissä valo tulee keskimäärin syvemmältä, jolloin ne näyttävät sinisemmiltä. Ja kyllä ne näyttävätkin!

Côte d'Azur, sininen vesi, ranta              Sinen vesi,Côte d'Azur, ranta, meri

Nizzan kaupunki on mainiosti hyödyntänyt sinisyyttä. Kaupungin kuuluisimman rantakadun Promenade des Anglais’n tunnusmerkkinä ovat legendaariset siniset tuolit. Ne ovat olleet siellä jo kautta aikain. Olen kertonut niiden mielenkiintoisen tarinan ensimmäisessä Côte d’Azurin artikkelissani. Jos kiinnostuit, pääset lukemaan siitä täältä.

Siniset tuolit, Promenade de Anglais, Nizza

Tuolit toimivat edelleen alkuperäisessä tarkoituksessaan. Kulkijat levähtävät niissä ihaillen meren sinisiä aaltoja tai tarkkaillen ihmisiä. Heitä tällä vilkkaalla promenaadilla riittää: kävelijöitä, hölkkääjiä, pyöräilijöitä, auringon ottajia, uimareita, koiran ulkoiluttajia ja katutaiteilijoita. Tälle kadulle tullaan myös, kun halutaan ihan vain näyttäytyä.

Promenade de Anglais, sininen tuoli, bulevardi            Siniset tuolit, ravintola, Nizza

 

Vettä löytyy Nizzasta muualtakin kuin rannasta, kaupungissa on valtavan paljon suihkulähteitä. Ulkoilemme usein Promenadu du Paillonilla, Nizzan keskuspuistossa. Se on rakennettu käytöstä poistettua viaduktia pitkin kulkeneelle junaradalle. Promenadin alkupäässä on kymmeniä suihkulähteitä, jotka ”tanssivat” tietyssä syklissä. Helteisinä päivinä ihmiset viihtyvät kauan niiden äärellä, lapset leikkivät veden peilissä säällä kuin säällä!

Promenade du Paillon, Nizza, suihkulähteet

Aamukävelyllä ei muita ulkoilijoita ollut liikkeellä.

 

suihkulähde, vesitaide, promenade du paillon

Suihkulähteiden solina on saatellut penkillä lepääviä unen puolelle.

 

suihkulähde, taideteos, vesi

Vesitaide on eloisaa!

 

 

Kävellen Villefranch sur Meriin

 

Ennenkin olemme kävelleet Villefranch sur Merin vanhaan pieneen kaupunkiin, noin kuusi kilometriä Nizzasta itään. Matka itsessään on nousua ja laskua ja perilläkin pääsee kömpimään lukuisia portaita. Kaupunki on rakennettu jyrkkään rinteeseen, talot ovat värikkäitä – punaista, keltaista, oranssia ja minttua. Levähdyspaikan tuolit olivat yllättäen punaiset.

Villefranch sur mer, kuja, katu, portaat             Villefranch sur mer, punainen tuoli, meri

Rannan tuntumassa kohosi muhkea puolustuslinnake, tähden muotoinen La Citadelle. Linnakkeen juurella kulkiessa ei muotoa kyennyt hahmottamaan, mutta pieneksi se sai kulkijan itsensä tuntemaan.

Villefranch sur mer, linnake              Villefranch sur mer, linnake, muuri

Omat kaktukseni katsoisivat tätä yksilöä nöyrän kunnioittavasti.

 

Junalla Mentoniin

 

Edellisen päivän kävelyretken jälkeen päätimme junailla. Se on todella nopea, kätevä, edullinen –  ja ilmastoitu tapa kulkea pitkin rannikkoa. Mentonin aseman ympäristössä rakennettiin jotakin uutta, joten ulos- ja sisäänkäyntiä piti hetken etsiskellä. Miehen mielestä minulla on häkellyttävän huono suuntavaisto. Kohteenamme oli ranta, mutta minä jo astelin varmana päinvastaiseen suuntaan. Lyhyehkön keskustelun jälkeen myönsin erheeni ja läksin itseeni pettyneenä miehen perään. Merituuli ja upea miljöö elvyttivät mieleni.

Mentonia olen kuullut sanottavan Ranskan Rivieran kauneimmaksi kaupungiksi – jopa Ranskan helmeksi. Vehreät puistot ja puutarhat, värikkäät sahraminkeltaiset rakennukset ja upeat palatsit miellyttivät silmää. Kaupunki oli tunnelmaltaan rauhallinen, suuria turistijoukkoja ei näkynyt.

Menton, vanha kaupunki

Täälläkin vanha kaupunki on rakennettu rinteeseen. Rannasta katsoen se näyttää upealta.

 

Lähdimme kapuamaan ylös keltaisia portaita, jotka veivät suoraan Saint Michael Archangen katedraalin aukiolle. Sieltä näki kauas ihanan siniselle merelle ja Italian rajalle saakka. Rajan jälkeen alkaakin Italian Riviera!

Menton, portaat, keltainen            Menton, näkymä, meri

Legenda yhdistää Mentonin Aatamiin ja Eevaan. Kun heidät karkotettiin paratiisista, Eeva nappasi sitruunan ja kätki sen runsaisiin kullanvaaleisiin hiuksiinsa. He etsivät paikkaa kadotetun paratiisin tilalle – ja löysivät Mentonin, jonka hedelmälliseen multaan Eeva kylvi sitruunan siemenet. ”Oi taivaan hedelmä, kasva ja kukoista. Tämä puutarha on arvollesi sopiva.” Tarina voisi toki olla totta, sillä Mentonin puutarhat ovat upeat ja rehevät. Helmikuussa Mentonissa järjestetään vuosittain sitruunafestivaalit ja silloin tuota legendaa innokkaasti kerrotaan.

Menton, suuri puu

Haluaisin ajatella, että tässä on Eevan sitruunapuu. Se oli valtava.

 

Opaste, Menton, turismi

Mitä opaste kertoo oleellisista kohteista? 😎

 

Menton, kauppahalli, kala

Kauppahalli oli mukava kokemus. Se oli aidosti kaupunkilaisten ruokaostoksia varten, ei turistien viihdyttämiseksi.

Kun oli aika etsiä lounaspaikkaa, jouduimme valinnan vaikeuteen lähinnä värien suhteen. Limen vihreää, hehkuvaa oranssia, vitivalkoista vai azurin sinistä?

ranta, ravintola, lime   ranta, ravintola, oranssi

 

Menton, ranta, ravintola, rose

Päädyimme oranssiin!

Herkuttelua

Olen näissä tarinoissani aina hehkuttanut isosti ruokia ja juomia. Ja miksen olisi, olemmehan nauttineet niistä valtavan paljon. Tällä kertaa pidättäydyn ylitse vuotavista kertomuksista ja keskityn vain pariin herkkuun.

Ihastuin tällä matkalla burrataan. Tiedätkö tuon mozzarellajuuston näköisen valkoisen palleron, johon lirautetaan päälle oliiviöljyä? Sen lisukkeena tarjotaan rapeaa leipää, tomaatteja, salaattia, minttua, basilikaa, mansikoita – ja melkein mitä tahansa raikasta vihannesta.

burrata, juusto, nizza            burrata, ravintola, juusto

Burrata valmistetaan italialaisesta mozzarellasta, joka venytetään pussiksi tai nyytiksi. Ennen sulkemista se täytetään juustomassalla ja kermalla (!). Kun juustopallon leikkaa halki, sen täyteläinen ja samettinen sisus valuu ulos. Ah, mitä herkkua! Suosittelen!

Parhaat burratat söin Nizzassa (Ravintola Le Grand Cafe de France) ja Villefranch sur Merissä (Ravintola Cave Nature).

Suomessa olen kohdannut burratajuustoa Hakaniemen hallin Lentävän lehmän juustopuodissa. Seuraavalla hallikäynnillä toivottavasti kohtaan sen uudelleen!

burrata, villefranch sur mer. cave nature          burrata, villefranch sur mer, cave nature

Toiseksi nostan jälleen esiin kaikki meren elävät. Niistä ei Ranskan rannikolla ole pulaa. Se, että saa äärettömän tuoretta meren viljaa lautaselleen, on kiitoksen arvoista. Kysyin miehen suosikkeja tältä matkalta. Sain odotetusti vastaukseksi ”kaikki, mitä mustekalasta oli kokattu, polpot ja squidet sun muut.” Toiseksi maininnaksi tuli tällä kertaa simpukkarisotto.

mustekala, polpo, herkku            simpukkarisotto, meren antimet

Provencen alueella kun olimme, suosimme paikallisia viinejä. Voi että, miten paljon oli valinnan varaa. Tässä muutama hyväksi maisteltu juoma:

roseviini, Vallette, Provence           punaviini, Vellette, Provence

valkoviini, Soleil, Provence           roseviini, jas, nizza

Syksyllä uudelleen

 

Palaamme siniselle rannikolle lokakuussa suuremman lomasesongin jälkeen. Toivon löytäväni hyvän kirjoitusvireen, mutta ehdottomasti etsimme toki muutakin. Nizzasta reilusti länteen on Côte des Maures’n rantakaistale. Siellä Hyèresin kaupunki (lähellä Toulonia) on Välimeren lomakohteiden ”äiti”. Sieltä voisi jatkaa Touloniin asti tai nousta Mauresin vuoristoon hengittelemään.

Nizza, ranta, tyrskyt

Aiemmat Côte d’Azur -tarinani löytyvät näistä linkeistä:

Côte d’Azurin lumo

Côte d’Azurin lumo, vol.2

Côte d’Azurin lum, vol.3

Intiaanipäällikkö Seathl on pari sataa vuotta sitten kehottanut ”ottamaan matkalta mukaan ainoastaan muistoja ja jättämään taakse pelkkiä jalanjälkiä”. Viisas neuvo, joka kyllä nykypäivänä saa jopa ironisen sävyn. Emme voi olla ajattelematta, minkälaisia hiilijalanjälkiä taaksemme jää. Olemme opetelleet vastuullista matkailua jo pidemmän aikaa. Lentämisen kompensointi vaatii paljon tekoja. Onko sinulle tuttu tämä sivusto?

 

vanha kaupunki, kuja, Villefranch sur mer

”Määränpää ei ole paikka, vaan uusi tapa nähdä asioita.” Gustave Flaubert

 

Millaisia matkakokemuksia sinulla viime aikoina on ollut? Pidätkö enemmän kotimaan matkailusta vai reissuista hieman etäämmälle? Niin tai näin, toivon kaikille mukavia ja omanlaisia retkiä. 👍