Boarding, Finnair AY 1395

 

Düsseldorf, Aachen, ostern,

Näitä koodeja ja ilmoituksia oli ollut kovin ikävä! Lähdimme pääsiäiseksi ensimmäiselle matkalle kotimaan ulkopuolelle yli kahteen vuoteen. Lensimme Düsseldorfiin ja sieltä junalla Aacheniin ystävien luokse pääsiäiseksi. Heidän tapaamistaan olimme odottaneet vähintään yhtä innolla kuin itse matkustamista.

Olen aiemminkin todennut, että junamatkailu Keski- ja Etelä-Euroopassa on äärettömän sujuvaa ja mukavaa. Lentokentältä pääsimme kätevästi junaan, joka suihkaisi Aacheniin puolessatoista tunnissa. Juna oli kiirastorstaina täynnä pääsiäisen viettoon matkaavia iloisia saksalaisia. Wir auch!

Aachen, kaupunki

Ystävämme Anna-Kaisa ja Peter asuvat Aachenin keskustassa, mitä ei ihan äkkiä ymmärtäisi, kun viettää aikaa heidän kotiterassillaan. Julkisivun puolella soljuu liikenne, mutta pihan puolella on rauhallista ja vehreää. Upea kirsikkapuu oli täydessä kukkaloistossaan koko pääsiäisen ajan. Toki ennakoimme, että kohtaamme Aachenissa kevään, mutta löysimmekin kesän!

Aachen, kirsikkapuu, kevät

 

terassi, kevät, pääsiäinen

Saksalais-suomalaisella pariskunnalla on terassilla myös pieni ja viehkeä sauna. Natürlich!

 

Monschau

 

Aachenin kyljessä on ikivanha ja pieni kaupunki Monschau. Sen arkkitehtuuri on hauska ja mielenkiintoinen. Talot ovat ulkokuoreltaan ns. ristikko- tai kehikkotaloja (Fachwerkhaus), mutta jokainen talo on uniikki.

Monschau, Fachwerkhaus, uniikki     Monschau, Fachwerkhaus, uniikki

Ensivaikutelmana ajattelin talojen ulkovuorien olevan parhaillaan remontissa, mutta eipä ollutkaan niin. Talojen pinnoissa vuorottelevat puu ja ihan omanlainen liuskekivi, jota Länsi-Saksan alueella on – ja on ollut – erityisen paljon. Arkeologisissa kaivauksissa liuskekiveä on löytynyt tältä alueelta jo 1400-luvulla.

Monschau, Fachwerkhaus, uniikkitalo

Monschau, maistraatti, talo

Kaunis ympäristö vihkimiseen, puun lehviin on ikuistettu tuoreiden avioparien nimet. Viel Glück!

Monschaun läpi virtaa Rur-joki, jonka pinta vuoden 2021 suurtulvissa oli kohonnut ennätyslukemiin. Nyt se soljui melko rauhallisena uomassaan – aivan kuten mekin pitkin kaupungin mukulakivisiä ja kapeita kujia. Monschaussa on useita sieviä toriaukioita, joiden ravintoloissa ja kahviloissa ihmiset nyt nauttivat pääsiäisajan vapaapäivistä.

Monschau, Rur-joki, pääsiäinen      Monschau, ukraina, Rur-joki

 

Monschaussa on hyvinkin historiallinen 140-vuotias sinappimylly Senfmüle ja sen yhteydessä myymälä ja viinikellari. Kulinaariset sinappireseptit ovat kulkeneet sukupolvelta toiselle, ja tällä hetkellä erilaisia sinappilaatuja on 22. Miltä kuulostavat sinapit, joiden makuja ovat omena-piparjuuri, hunaja-unikonsiemen, riesling tai viikuna? Minä valitsin limesinapin!

Senfmüle Monschau, sinappimylly

Maistamatta jäi tällä kertaa sinappitäytteiset suklaakonvehdit ja kermainen sinappilikööri. Vielleicht nächstes Mal!

Weinkeller, Monschau, Senfmüle

Viinikellarissa podimme valinnan vaikeutta!

 

Ah, mitä herkkuja – delikatessen!

 

Sanomattakin on selvää, että tällä matkalla söimme hyvin. Viihdyimme muutamaan otteeseen italialaisessa Vabene!-ravintolassa, ystäviemme kantapaikassa. Siellä henkilökunta oppi muutaman keskeisen suomalaisen sanan, joita he taitavasti käyttivätkin eri tilanteissa. Aktiivisimpaan sanavarastoon heille jäi ilmaisu ”Just niin!” Eri äänensävyillä siitä saa näppärästi monenlaisia merkityksiä. Ja italialainen keittiöhän ei koskaan petä!

Vabene!, Aachen, tapas     Vabene! Aachen, canneloni

 

Spargel, spargel!

 

Saksassa oli juuri parahultaisesti parsa-aika. Anna-Kaisa oli hakenut hovituottajaltaan valkoista parsaa, jonka laatuluokka täytyi olla vähintään ”exzellent super prima plus”. Mies väitti, ettei koskaan ollut syönyt niin maukasta, paksua ja mehevää valkoparsaa. Uskoin häntä, mies on aina ollut sanojensa takana. Er ist so ehrlich!

Peter on taitava kokki, ehkä paras koko Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa, jos Anna-Kaisalta kysytään. Hänen mielestään Aachenissa ainoastaan Vabenen! kokki onnistuu pääsemään lähes Peterin tasolle. Vakuutan, ettei Anna-Kaisakaan pötyä puhu.

Pitkäperjantain illallisen pääaineksia olivat grillatut scampit ja valkoparsa (spargel). Monschaun viinikellarin Frau suositteli meille parsan painikkeeksi Julia Schittlerin kuivaa sylvaner-rypäleen valkoviiniä sen ”uskaliaan mineraalisen luonteen vuoksi”. Viini oli myös hyvin sitruksinen ja kyllä siitä löytyi hieman päärynää ja persikkaakin.

Julia Schittler Sylvaner riesling

Aachen, spargel, ostern      spargel, scampi, riesling

Ai että, missä makunautinnoissa hyrisimme terassilla ilta-auringon hohteessa. Alkukesän mansikat jälkiruokana tekivät pitkäperjantain ehtoollisen täydelliseksi, eivät kuitenkaan viimeiseksi!

 

Historiallinen Aachen

 

Aachen on ollut aikanaan Saksan kuninkaiden kruunajaiskaupunki. Myös Kaarle Suuri on siellä kruunattu ja lopulta haudattukin Aachenin tuomiokirkkoon (Aachen Dom) noin 1200 vuotta sitten. Olihan Kaarlen ansiota, että kirkko ylipäätään rakennettiin. Hän itse valvoi rakennustöitä uutterasti.

Kirkko on valtava, jylhä ja sisätiloiltaan loistelias. Kävimme tuossa huikeassa kirkossa lauantaina. Siellä ei saanut kuvata, koska ylösnousemus ei ollut vielä tapahtunut ja silloin kirkossa kuului olla rauhallisena ja hiljaisena. Oheisen kuvan sain julkisesta ja luvallisesta kuvagalleriasta. Kirkon sisäkatot, kupolit ja lasimaalaukset olivat valtavan upeita. Niskat kenossa niitä ihailimme.

Aachenin tuomiokirkko, kattomaalaus

Kaarle Suuren hautaa emme päässeet kirkossa katsomaan. Karl der Grösse on aikanaan viihtynyt Aachenissa paljon mm. metsästyksen parissa. Hän oli nimensä veroinen, tuon ajan mieheksi isokokoinen eli pitkä ja voimakas. Tutkijat ovat analysoineet Kaarle-vainajan luita ja päätyneet siihen, että hän oli eläessään ollut 184 cm pitkä painanut n. 78 kiloa. Ilmeisen ryhdikäs mies ainakin tuossa sotisovassaan.

Kaarle Suuri, Aachen      Kaarle Suuri, Aachen

Aachen on myös vanha kylpyläkaupunki. Elisenbrunnin kuuluisassa kylpylässä ovat aikoinaan vierailleet mm. Napoleonin pikkuveli eli Hollannin kuningas Ludwig (kuinkahan pieni hän mahtoi olla?), Ruotsin prinssi Oscar ja Ranskan keisarinna Josephine. Melkoista ilottelua lienee ollut!

 

Elisenbrunn, kylpylä, kuuluisat vieraat

Elisenbrunn, kylpylä, Aachen

Elisenbrunn

Elisenbrunn ei enää ole toiminnassa, mutta siitä on jäljellä avonainen aula, kaksi paviljonkia ja suihkulähde, josta pulppuaa lämmintä rikkipitoista vettä. Tuoksu ei houkutellut maistamaan.  Kein Trinkwasser gemäss!

Moderneja kylpylöitä Aachenissa on useita, mm. Kaarle Suuren mukaan nimetty Carolus-kylpylä.

 

Kolmen valtion kierros

 

Kesäinen kevätsää innoitti ystävämme viemään meitä myös avoautoajeluille. Mitenkään ajattelematta perinteisiä sukupuolirooleja ajelimme tyttöjen autolla ja poikien autolla. Hetkessä hurautimme Aachenista Hollannin puolelle ja hieman kun kaasua painettiin lisää, olimmekin jo Belgiassa. Dreiländer Runde!

Aachen, avoauto, dreiländer

Maisemat olivat kumpuilevia ja vehreitä. Ohitimme sieviä pikku kyliä ja kaupunkeja, bongasimme laitumella hiljakseen kulkevia lehmiä ja nautimme tuulenvireestä, joka sekoitti hiuksemme.

Dreiländer, Belgium, golf

Rursee, Eifel, retki     Eifel, Rursee, currywursti

Pysähdyimme Eifelin luonnonpuistoalueelle Rur-järven rannalle maistelemaan currywursteja. Peter kertoi viettäneensä lapsuudessaan ja nuoruudessaan järvialueella useita kesälomiaan veneillen – ja diskoillen. Viel Spass!

 

Moderni Aachen

 

Aachen on hieno kaupunki, josta löytyy valtavan paljon historiaa ja toisaalta siellä on myös modernia henkeä. Avoautoajelullamme pyörähdimme katsomassa yliopistollista sairaalaa (Uniklinikum Aachen), joka hämmästytti futuristisuudellaan. Sairaala edustaa high-tech-arkkitehtuuria.

Aluksi oletin, että silmiemme edessä on monimutkainen voimalaitos, josta sairaala saa energiansa. Kyse oli kuitenkin itse sairaalasta. Valtavat putkistot peittivät osan sairaalan ulkoseinistä, kerroksesta toiseen nousi metallisia tikkaita. Erikoinen jättiläismäinen vihreä lohikäärme sairaalan edustalla osoittautui helikopterikentäksi. Sisääntuloaula muistuttaa lentoaseman lähtöaulaa, lattiat on peitetty kirkkaanvihreällä kokolattiamatolla.

Uniklinikum, Aachen, high-tech

 

Uniklinikum, Aachen, high-tech

Oi, oi, miten modernia teknologiaa! Onhan Aachenin yliopisto (RWTH Aachen) toki maineikas ja siellä on lukuisia tiedekuntia. Mielenkiintoinen on rautatietekniikan tiedekunta, jossa tutkitaan kaikkea mahdollista, mikä liittyy juniin ja rautateihin. Enpä olisi ajatellut, että väitöskirjoja tehdään mm. siitä, miten rautatiekisko ja junan pyörä optimaalisimmin kohtaavat. Anna-Kaisa, menikö se näin? (Anna-Kaisa tietää tästä kaiken, hänelle voi osoittaa jatkokysymykset!)

 

Ostern, Aachen, pääsiäinen

 

Pääsiäisemme oli iloinen ja riemukas, sellainen sen kristittyjen ilosanoman mukaan kuuluu ollakin. Katolisuus näkyi katukuvassa ehkä selvimmin siinä, että lauantaita lukuun ottamatta lähes kaikki toiminta oli hiljentynyt ja liikkeet suljettuina. Siksipä kuulemma aachenilaiset lähtevät kirkkopyhinä runsain joukoin Hollannin puolelle, jossa kaikki on auki.

Aachen, ostern, kaupunki     Aachen, ostern, katu

 

Vielen Dank und Tschüss!

 

Kiitos mahtavasta pääsiäisestä Anna-Kaisalle ja Peterille! Tapaamme kesällä täällä Suomessa. Peter tosin ilmoitti, että jos itäinen naapuri aloittaa suomalaisten piinaamisen, hän jää kotiin. Siinä tapauksessa hän aikoo etsiä myös meille Aachenista kodin. Das passt uns gut!

 

 

Luen mielelläni kommenttiasi, arvostan sitä! 💖

Voit kommentoida koko nimelläsi, etunimelläsi, nimimerkillä – aivan kuten haluat. Kommenttisi tulee suoraan minulle. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista, en myöskään pidä mitään sähköpostilistaa.